List Prezesa Zarząd Rada Nadzorcza Akcjonariusze

Do naszych
Interesariuszy

Szanowni Akcjonariusze, Partnerzy i Klienci,

Przekazuję Państwu raport finansowy Echo Investment za 2016 r. Był to czas znaczących zmian w funkcjonowaniu firmy, a także dużego przyspieszenia prowadzonych inwestycji. Prezentowane dane finansowe pokazują, że nasza Grupa ma stabilną sytuację finansową i jest doskonale przygotowana do rozwijania działalności.

Prezes Echo Investment

Szanowni Akcjonariusze, Partnerzy i Klienci,

Zysk operacyjny wypracowany w zeszłym roku wyniósł 605 mln zł. Większość tej kwoty pochodziła ze sprzedaży Q22 oraz trzech budynków biurowych w miastach regionalnych, a także wyceny naszych nieruchomości. Zauważalne jest również, że część mieszkaniowa naszej działalności wpłynęła na zeszłoroczny wynik bardziej, niż w 2015 r., ponieważ przekazaliśmy klientom 451 mieszkań – co oznacza 13% wzrostu.

Wraz z przyjęciem w zeszłym roku strategii rentownego wzrostu, Echo Investment wkroczyło na nową ścieżkę rozwoju. Spółka stała się klasycznym deweloperem, który buduje i sprzedaje projekty, gdy zostaną wynajęte i staną się optymalnym produktem inwestycyjnym. W ten sposób wypracowane pieniądze szybko możemy zainwestować w kolejne projekty. W związku z wprowadzeniem nowej strategii, zmieniła się struktura aktywów Grupy. Teraz główną ich część stanowią nieruchomości w budowie. Naszym celem jest zajęcie dominującej pozycji w każdym z sektorów, w którym działamy: biurowym, handlowym i mieszkaniowym. To kontynuacja drogi, po której udało nam się dojść do pozycji jednego z największych podmiotów na polskim rynku nieruchomości.

W zeszłym roku rozpoczęliśmy budowę projektów o łącznej powierzchni najmu lub sprzedaży blisko 200 tys. mkw., czyli ponad dwa razy więcej niż w 2015 r. Do użytku oddaliśmy projekty o łącznej powierzchni ponad 160 tys. mkw. – w tym naszą sztandarową inwestycję, biurowiec Q22 w Warszawie. To również dwa razy więcej niż w 2015 r. Dział leasingu biur podpisał umowy najmu na blisko 100 tys. mkw. powierzchni, co oznacza prawie podwojenie w porównaniu do 2015 r., natomiast zespół handlowy – na 79 tys. mkw., czyli o 30% więcej, niż rok wcześniej. Niemal wszystkie nieruchomości komercyjne, które mamy w budowie, są już zakontraktowane przez docelowych nabywców, co świadczy o naszej skuteczności i wysokiej jakości projektów. Nasi sprzedawcy zachęcili klientów do zakupu 925 mieszkań, to jest o 56% więcej niż rok wcześniej. Te liczby potwierdzają, że Echo Investment jest na dobrej drodze, żeby spełnić wszystkie założenia strategii rentownego wzrostu.

Więcej projektów oznacza więcej pracy - dlatego systematycznie powiększamy zatrudnienie. Zespół Echo jest bardzo stabilny, a jego wielkość utrzymywała się w poprzednich latach na stałym poziomie. Nowi pracownicy pomagają realizować kolejne projekty, a także wnoszą do firmy doświadczenie zdobyte w innych miejscach. Jednocześnie wprowadzamy nowe, bardziej efektywne i łatwiejsze systemy monitorowania budów i najmu, jak również przejrzysty system wynagrodzeń. W zeszłym roku wprowadziliśmy również pewne zmiany w dziale budowlanym, szczególnie w obszarze zamówień i nadzoru nad projektami. Te działania wzmacniają zespół, optymalizują jego wydajność i korzystnie wpływają na kontrolę kosztów i ryzyka, jak również na jakość budowanych inwestycji. Dla wzmocnienia kultury korporacyjnej, wprowadziliśmy również Kodeks Postępowania oraz procedurę zgłaszania nieprawidłowości.

Strategia rentownego wzrostu zakłada szybką rotację kapitału, dlatego powiększamy bank ziemi. Znaczna część działek, która była w posiadaniu Grupy, została w zeszłym roku przygotowana do rozpoczęcia inwestycji. Mimo, że mamy wystarczająco dużo gruntów, by budować w latach 2017-2018, to już pracujemy nad zabezpieczeniem rozwoju po 2018 r. W 2016 r. kupiliśmy nieruchomości, na których może powstać ponad 73 tys. mkw. powierzchni mieszkalnej i biurowej. Wspólnie z Echo Polska Properties pozyskaliśmy projekt handlowo-usługowy przy ul. Towarowej 22 w Warszawie i jesteśmy w trakcie zakupu kolejnego - Galerii Młociny. Systematycznie finalizujemy przejęcia kolejnych terenów, na których może powstać ponad 500 tys. mkw. powierzchni. Te działania zabezpieczają nam program inwestycyjny na kilka kolejnych lat.

Wyniki za 2016 r. w części zostały wypracowane w modelu biznesowym, w którym znacząca część przychodów pochodziła z wynajmu nieruchomości komercyjnych. Rok 2017 będzie pierwszym pełnym okresem sprawozdawczym, w którym wyniki zostaną wypracowane niemal tylko z działalności deweloperskiej. Wierzymy w sukces nowego Echo, dlatego będziemy regularnie dzielić się zyskami z akcjonariuszami. Jestem przekonany, że to dodatkowo podniesie atrakcyjność inwestycji w akcje Echo Investment.

Zapraszam do szczegółowej lektury naszego raportu finansowego za 2016 r.

Prezes Echo Investment

ECHO Investment

The Biggest Polish Developer

Zarząd

Prezes Zarządu

NICKLAS LINDBERG
Prezes Zarządu

Pełni funkcję od 18 kwietnia 2016 r. Przez ostatnie 15 lat związany był ze szwedzką firmą Skanska, gdzie zajmował stanowisko prezesa Commercial Development Europe (CDE), odpowiedzialnej za komercyjne projekty deweloperskie w Europie Środkowo-Wschodniej oraz był szefem Skanska Property Poland, podmiotu zależnego Commercial Development Europe. Wcześniej pracował m.in. w Skanska Residential Development w Skandynawii, a przez cztery lata był prezesem i dyrektorem finansowym Skanska w Rosji.

Maciej Drozd
MACIEJ DROZD
Wiceprezes Zarządu

Powołany 16 lipca 2015 r. Od 1995 r. był związany z Eastbridge Group, początkowo jak dyrektor finansowy spółek operacyjnych tej grupy, następnie - od lipca 2009 r. do czerwca 2015 r. pełnił funkcję dyrektora finansowego (CFO) oraz partnera zarządzającego w Eastbridge Group. Studiował filozofię, matematykę i zarządzanie na Uniwersytecie Warszawskim. Jest magistrem filozofii i magistrem zarządzania UW, ukończył również studia MBA University of Illinois.

Piotr Gromniak

PIOTR GROMNIAK

Wiceprezes Zarządu

Od 2008 do 2016 r. pełnił funkcję prezesa zarządu Echo Investment. Absolwent Wydziału Budownictwa Lądowego Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach. Pracę zawodową rozpoczął po ukończeniu studiów w 1990 r., a doświadczenie w branży budowlanej zdobywał pracując jako inżynier budowy, majster i specjalista ds. oferowania w firmach EXBUD i Betonchem. W październiku 1997 r. rozpoczął pracę w Echo Investment jako project manager. Od września 1998 r. pełnił funkcję dyrektora działu realizacji. Do zarządu dołączył w październiku 2000 r.

Artur Langner

ARTUR LANGNER

Wiceprezes Zarządu

Funkcję wiceprezesa zarządu pełni od 27 czerwca 2008 r. Absolwent Wydziału Budownictwa Lądowego Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach. Po ukończeniu studiów podjął pracę w firmie budowlanej, gdzie zdobywał doświadczenie uczestnicząc we wszystkich etapach realizacji projektów. Pracę w Echo Investment rozpoczął w październiku 1998 r. na stanowisku project managera. W czerwcu 2000 r. został dyrektorem ds. przygotowania inwestycji, a następnie - dyrektorem pionu technicznego. W czerwcu 2005 r. został członkiem zarządu.

Rafał Mazurczak

RAFAŁ MAZURCZAK

Członek Zarządu

Powołany na stanowisko 15 września 2016 r. Karierę rozpoczął w 2000 r., jako manager ds. wynajmu projektów biurowych Echo Investment. W latach 2007-2013 pełnił funkcję dyrektora ds. wynajmu w dziale biurowym, gdzie odpowiadał m.in. za komercjalizację Parku Rozwoju, Malta Office Parku, Oxygenu, Avatara czy Aquarius Business Parku. Od 2013 r. był dyrektorem działu biurowego, współtworzył strategię rozwoju tej części biznesu i wprowadzał ją w życie. Odpowiadał za budowę, wynajem i marketing flagowego projektu spółki - wieżowca Q22 w Warszawie, a także Parku Rozwoju, kompleksu O3 Business Park w Krakowie, A4 Business Park w Katowicach, biurowca Tryton w Gdańsku czy West Gate i Nobilis we Wrocławiu.

Marcin Materny

MARCIN MATERNY

Członek Zarządu

Powołany na stanowisko 15 września 2016 r. Pracuje w Echo Investment od 1997 r. i przeszedł w firmie wszystkie szczeble kariery. Zaczynał jako specjalista ds. wynajmu, później zarządzał zespołem najmu w 10 centrach handlowych wybudowanych w latach 1998-2000. Następnie, jako dyrektor wynajmu, koordynował komercjalizację i marketing m.in. dla Pasażu Grunwaldzkiego. W latach 2007-2010 związał się z firmą Capital Park. Po powrocie do Echo Investment był odpowiedzialny za wynajem centrów handlowych Galeria Echo Kielce, Veneda w Łomży, Outlet Park Szczecin, Amber w Kaliszu czy Olimpia w Bełchatowie. Od 2014 r. był dyrektorem działu centrów handlowych. Współpracował przy tworzeniu strategii spółki w tym obszarze i odpowiadał za jego całościowy rozwój: przygotowanie kolejnych projektów, budowę i komercjalizację m.in. Libero w Katowicach czy rewitalizację starszych galerii z portfela Echo Investment i Echo Polska Properties.

Rada
Nadzorcza

Karim Khairallah
Przewodniczący Rady Nadzorczej

Karim Khairallah

Przewodniczący Rady Nadzorczej

Jest Dyrektorem Zarządzającym w Oaktree Capital Management Limited. Do grupy Okatree dołączył w 2005 r. wiążąc się z funduszem Oaktree’s European Principal Fund. Wcześniej przez cztery lata pracował w General Atlantic Partners. Jego doświadczenie zawodowe obejmuje także pracę w firmach J.P. Morgan Capital i Lehman Brothers International. Karim Khairallah ma wykształcenie ekonomiczne (Bachelor of Science in Economics) które zdobył na London School of Economics. Jest również absolwentem INSEAD, gdzie uzyskał tytuł MBA. Jest przewodniczącym rady nadzorczej Panrico, zasiadał także w organach zarządzających spółek Stock Spirits Group (Polmos Lublin), Campofrio Food Group oraz R&R Ice Cream (Zielona Budka).

Laurent Luccioni
Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej

Laurent Luccioni

Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej

Laurent Luccioni jest wiceprezesem wykonawczym (Executive Vice President) i zarządzającym portfelem (portfolio manager) w londyńskim biurze zarządzającym inwestycjami w nieruchomości komercyjne na Europę. Przed rozpoczęciem pracy w PIMCO, w 2013 r. zajmował stanowisko prezesa zarządu na Europę w MGPA, niezależnej grupie kapitałowej (private equity) zajmującej się doradztwem inwestycyjnym na rynku nieruchomości. Dodatkowo pracował w Cherokee Investment Partners w Londynie. Laurent Luccioni ma wieloletnie doświadczenie w sektorze usług inwestycyjnych i finansowych. Ukończył Kellogg School of Management na Uniwersytecie Northwestern, gdzie uzyskał dyplom MBA i posiada tytuł doktora w dziedzinie inżynierii lądowej i środowiskowej Uniwersytetu Kalifornijskiego (University of California) w Berkeley.

Maciej Dyjas
Maciej Dyjas
Członek Rady Nadzorczej
Partner współzarządzający w Griffin Real Estate oraz partner zarządzający w Cornerstone Partners, absolwent matematyki, informatyki oraz administracji i zarządzania na Uniwersytecie Warszawskim i Uniwersytecie w Stuttgarcie. Ukończył również studia z zakresu psychologii zarządzania i komunikacji we Frankfurcie, uzupełnione kursami z zakresu zarządzania i HR. Jest członkiem Polskiej Rady Biznesu, Stowarzyszenia Niemców w Polsce i członkiem rady fundacji im. Jana Karskiego. Przed dołączeniem do Griffin Real Estate i Cornerstone, był partnerem zarządzającym i prezesem Eastbridge Group – rodzinnego holdingu inwestującego w Europie Środkowo-Wschodniej, krajach Beneluksu i USA w nieruchomości, sektor dóbr konsumpcyjnych, media, edukację, sieci handlowe, ubezpieczenia i biotechnologię (m.in. EM&F, Immobel, CDI, Downtown Holding, DTC, Empik). W latach 1999-2003 aktywnie uczestniczył w programie „Polska do Europy”, organizacji non-profit wspierającej starania Polski o wejście do Unii Europejskiej.
Sebastian Zilles

Sebastian Zilles

Członek Rady Nadzorczej

Sebastian A. Zilles jest wiceprezesem i menedżerem portfela PIMCO w biurze w Londynie, specjalizującym się w europejskim rynku nieruchomości. Jest odpowiedzialny za poszukiwanie i wybór inwestycji, realizację transakcji, zarządzanie nieruchomościami i aktywami związanymi z nieruchomościami. Przed rozpoczęciem kariery w PIMCO w 2013 r. był członkiem zespołu transakcyjnego Corestate Capital w Londynie, szwajcarskiej spółki zarządzającej inwestycjami, specjalizującej się w europejskich nieruchomościach o trudnej sytuacji finansowej. Poprzednio pracował dla Morgan Stanley (Argoneo) we Frankfurcie. Ukończył studia na Uniwersytecie Glamorigan zakończone tytułem licencjata (bachelor) oraz studia na Uniwersytecie w Monachium (AS).

Przemysław Krych

PRZEMYSŁAW KRYCH

Członek Rady Nadzorczej

Założyciel i prezes zarządu Griffin Real Estate, platformy inwestującej w nieruchomości z siedzibą w Warszawie, zarządzającej aktywami o wartości ok. 5 mld EUR, a także partner zarządzający Cornerstone Partners. Posiada wieloletnie doświadczenie w zarządzaniu, inwestycjach i restrukturyzacji. Przeprowadził największe transakcje na rynku nieruchomości komercyjnych, w tym przejęcie Echo Investment.

Przed rozpoczęciem działalności na własny rachunek był Dyrektorem Zarządzającym i Partnerem TDA Capital Partners (poprzednio Templeton Direct Advisors) i menadżerem Emerging Europe Private Equity Funds. Wcześniej zajmował szereg wysokich stanowisk w Banku Handlowym w Warszawie S.A. (obecnie Citibank Handlowy), w tym: Członka Komitetu Zarządzającego, Członka Komitetu Kredytowego i Przewodniczącego Komitetu Inwestycyjnego. Przemysław Krych był również asystentem na Wydziale Prawa Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, na którym uzyskał dyplom magistra prawa (z wyróżnieniem).

Nebil Senman

Nebil Senman

Członek Rady Nadzorczej

Partner współzarządzający w Griffin Real Estate. Poprzednio kierował niemiecką i polską działalnością w branży nieruchomości funduszu zarządzanego przez Oaktree jako Senior Vice President. W czasie 9 lat pracy w Oaktree, zarządzał inwestycjami na rynku nieruchomości o wartości ponad 1 mld EUR (w spółkach nieruchomościowych, kredytach, budowach i nieruchomościach). We współpracy z Griffin Group był również odpowiedzialny za powstanie niemieckiej platformy nieruchomości komercyjnych, która została połączona z wartą 2 mld EUR spółką giełdową Deutsche Office. Odpowiadał także za zrestrukturyzowanie i kierowanie wiodącą niemiecką platformą nieruchomości mieszkaniowych Deutsche Wohnen. Przed rozpoczęciem pracy w Oaktree, przez 8 lat zajmował się doradztwem i finansami korporacyjnymi w Ernst & Young Real Estate (poprzednio Arthur Andersen), piastując stanowiska kierownicze. Przeprowadzał liczne transakcje związane ze spółkami nieruchomościowymi i ich portfelami. Jest absolwentem uczelni w Berlinie (TU Berlin, EBS), Paryżu (ESCP-EAP) i Londynie (LSE) na kierunkach zarządzanie (MBA) oraz inżynieria lądowa, a także studiów podyplomowych w dziedzinie zarządzania nieruchomościami. Jest również członkiem Królewskiego Instytutu Dyplomowanych Rzeczoznawców (Royal Institution of Chartered Surveyors, MRICS).

Stefan Kawalec
Członek Rady Nadzorczej spełniający kryteria niezależności

Stefan Kawalec

Członek Rady Nadzorczej spełniający kryteria niezależności

Stefan Kawalec ukończył Wydział Matematyki, Mechaniki i Informatyki Uniwersytetu Warszawskiego i w 1979 r.
W latach 1989-1994 pracował w Ministerstwie Finansów w randze Dyrektora Generalnego, jako główny doradca ekonomiczny wicepremiera i ministra finansów, a od 1991 r. jako wiceminister. Pełnił istotną rolę w przygotowaniu i wprowadzeniu programu stabilizacji i przekształcenia polskiej gospodarki (tzw. Plan Balcerowicza). Kierował negocjacjami dotyczącymi kolejnych porozumień z Międzynarodowym Funduszem Walutowym (1990, 1991 i 1993) oraz restrukturyzacją i prywatyzacją banków państwowych, a w szczególności przygotowaniem i wdrożeniem innowacyjnego programu restrukturyzacji złych długów wraz z ustawą o restrukturyzacji finansowej przedsiębiorstw i banków. Był odpowiedzialny za prace nad tworzeniem nowego ustawodawstwa ubezpieczeniowego i w imieniu Ministra Finansów sprawował nadzór ubezpieczeniowy, kierował pracami nad stworzeniem odrębnego Państwowego Urzędu Nadzoru Ubezpieczeń. Kierował przygotowaniem koncepcji i struktury organizacyjnej dla ekokonwersji polskiego zadłużenia zagranicznego i ustanowienia Fundacji Eko-Fundusz. W latach 1994-2002 był Szefem Zespołu Doradców Zarządu Banku Handlowego w Warszawie, w latach 1998-2002 - szefem strategii w Banku Handlowym (od roku 2000 w ramach Citigroup). W latach 2002-2003 pracował w Grupie Commercial Union/ Aviva jako Wiceprezes Zarządu Commercial Union Polska, a następnie jako Główny Doradca Prezesa Grupy w Polsce. W latach 2003-2006 był Dyrektorem Zarządzającym ds. Strategii Grupy PZU. Od 2006 r. prowadzi samodzielną działalność gospodarczą pod firmą „Stefan Kawalec – Doradztwo Strategiczne”, a od 2008 jest wspólnikiem i prezesem firmy doradczej Capital Strategy.
Był doradcą instytucji międzynarodowych takich jak Bank Światowy i Międzynarodowy Fundusz Walutowy oraz instytucji rządowych i komercyjnych w kilku krajach Europy Środkowej i Wschodniej.
Zasiadał w radach nadzorczych m.in. Stoczni Gdańskiej, Banku Pekao S.A. (przewodniczący), Telekomunikacji Polskiej S.A, Kredyt Banku S.A., Lubelski Węgiel „Bogdanka” (wiceprzewodniczący, przewodniczący komitetu strategii i członek komitetu nominacji i wynagrodzeń).

Nasi
Akcjonariusze

Ogólna liczba wyemitowanych przez Spółkę akcji wynosi 412 690 582. Udział w kapitale akcyjnym jest równy udziałowi głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy. Akcje Echo Investment S.A. są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie od 5 marca 1996 r.

Lisala Sp. z o.o. jest podmiotem kontrolowanym bezpośrednio przez spółkę Echo Partners B.V., a pośrednio – przez fundusze Oaktree Capital Management, Pacific Investment Management Corporation (PIMCO) oraz Griffin Real Estate.

Akcjonariusze
Strategia Model Biznesowy